PREDVIANOČNÉ HARAŠENIE

PREDVIANOČNÉ HARAŠENIE

Nie zmena počasia, ale zmena obchodných praktík a predajných nálad je novodobým znakom prichádzajúcich Vianoc. Je to hlúpy, ale čím ďalej, tým viac zaužívaný „zlozvyk“ tejto pažravej konzumnej spoločnosti, ktorá sa už nevie, alebo ako sa už častejšie hovorí „nemá čas“ sa tešiť z takých maličkostí ako je prvý sneh, mráz na oknách, tradičné zvyky a obyčaje viažuce sa na toto krásne obdobie a vychutnávanie si prichádzajúcej sviatočnej atmosféry. Tragédia? Nie. Životný štýl, ktorý nám nehovorí radostným výkrikom „Jééj, idú Vianoce!“, ale frfľajúcim povzdychom „Zase tie Vianoce!“. Ale aby sme to nehodili opäť na dobu a mladú generáciu (majú už toho bez tak celkom na rováši), poďme ohovárať obchodníkov :-)

Poznáme to všetci - v dostatočnom, za posledné roky až hrozivo včasnom predstihu sa k nám prihovárajú vianočné reklamy, pričom ešte ani neskončilo babie leto, nové výklady so sviatočnou výzdobou a zimnou kolekciou lemujú pasáže, ale vonku padajú teplotné rekordy, mikulášske dobroty a adventné kalendáre div nevypadávajú z prepchatých pultov v potravinových reťazcoch, no my sme ledva zaevidovali nedávny prechod na zimný čas, kozmetické kazety a darčekové balenia v drogériách zavadzajú ďalšie dva mesiace a sťažujú nám náš obvyklý, bežný nákup a ďalšie podobné snahy obchodov, ktorým akosi nevieme prísť na chuť.

K tomu postupne pribúda pouličná výzdoba v mestách, voňavé trhy na námestiach, bláznivé firemné večierky a party, začína adventné obdobie, zvoní sladký Mikuláš, v zápätí straší svätá Lucia a zrazu je tu už len 10 dní do Vianoc a už sa vezieme! Zase nestíhame! Znova, aj tento rok nás dobehla naša pohodlnosť, zároveň nezáujem a typická prokrastinácia a zrazu o päť minút Vianoce a my ešte nemáme všetky (v tom lepšom prípade), alebo žiadne darčeky pre svoju rodinu, priateľov a blízkych. Máme problém!

Žiaľ, neprichádza na pomoc žiadny Santa Claus, vzniká chaos, stres, panika, beznádej, ale ešte predtým vždy veľmi „príjemné“ tlačenice v obchodných centrách, preplnené parkoviská, nervózni predajcovia i zákazníci, vypredané veľkosti, nedostatkový tovar, objednávky na poslednú chvíľu s neistým dátum doručenia, naháňačky či dlhé čakania a v konečnom dôsledku vlastne dary, s ktorými po väčšinou ani nie sme spokojní. Alebo obdarovaní nebudú spokojní. Ale veď idú Vianoce a nemôžeme prísť s prázdnou! Zúfalé situácie si pýtajú zúfalé riešenia, a tak nakupujeme, lovíme, predbiehame sa a míňame, až kým nemáme pre každého aspoň ponožky, knihu alebo výhodné balenie šampónu s kondicionérom. Je to tak? Je! Kto zato môže? Vianoce! Prečo sme to opäť tento rok nestíhali a zase o niečo viac nemáme radi zimu a sviatky? Lebo veď všade mokrý sneh, vonku bohovská zima, kupujeme veľa, míňame veľa, ani nevieme prečo, ale darujeme zbytočnosti, vlastne si ani neužijeme voľno a len čo je príležitosť, plahotíme sa opäť do obchodných chrámov, aby sme čo? Nakupovali. Tak sa rozhodnime – chceme vlastne tie pokojné sviatky v kruhu rodiny alebo nie? Nie sme tak trochu otroci obchodníckych praktík? Blbosť! Sme tak maximálne otroci svojich vlastných rozhodnutí a manierov, ktoré nás (nie všetkých, ale ani nie zanedbateľné množstvo) privádzajú tam, kde sa Vianoce ani omylom nezačali, neprebiehali a kde by ani nemali pokračovať či končiť.

Vianoce sú iba raz v roku a sú tak oslavou kresťanov, ako aj rodiny a spoločne strávených chvíľ. Darčeky a stromček k nim patria, ale mali by navždy zostať len jedným z ich typických symbolov, nie ich podstata. Ešte máte čas, tak si tie tohtoročné naozaj a úprimne užite!